Pasta je uvek pobedničko jelo!

Uprkos tome što cena testenine porasla za 20 % poslednjih meseci i dalje je isplativo rešenje za obroke. Testenina je uvek popularan izbor zahvaljujući svojoj velikoj svestranosti. Testenina je uvek pobedničko jelo, samo je potrebno nastaviti sa eksperimentisanjem kako ne bismo ušli u monotoniju što je gotovo nemoguće jer je pasta jako zahvalna za pripremu.

Poslednjih nekoliko godina su obeležile papardele od crnog tartufa i ravioli sa plodovima mora. Ono što je takođe postalo popularno je zdravija alternativa tradicionalnoj testenini, a to je bezglutenska testenina. Pravi izazov u pravljeju jela od testenine na biljnoj bazi gde se traži alternativa puteru i sirevima.

Nekoliko trendova se razvilo poslednjiih nekoliko godina, posebno od perioda korone, jedan od je i šalterska prodaja paste. Ljudi vole da mogu u prolazu da pokupe brz obrok restoranskog kvaliteta. Jedan takav je novi pop ap Pasta Dreams Dzejmija Olivera u Sohou, gde spaja Cacio i Carbonaru.

Drugi trend koji se razvio kod kuvara, a tiče se paste, je uvođenje inovativnih sastojaka i tehnika pripreme. Ragu od goveđeg mesa koji se sporo kuva je uvek bio popularan. Često se pravi od rezova mesa, poput kratkih rebara, volovskog repa, prsa, obraza, potkolenica, koji se krčka dok ne budu bogati i dubokog ukusa. Ključni sastojak paste je rikota, maskarpone, pekorino, parmezan, kao i malo gorgonzole.

Kada je u pitanju upotreba povrća u jelima sa testeninom, tikvice, brokoli, bundeva su tu da pojačaju boju pasti. Sve zastupljeniji su pesto od kelja, pečeni praziluk, špargle i grašak.

I društvene mreže diktiraaju trendove pa tako je poslednjih meseci aktualno lazanje sa raviolima umesto listova testa. Takođe je postala popularna humus testenina, gde se humus meša sa vodom gde se kuvala testenina dok se ne dobije svilenkasti sos. Opcije su beskrajne, od klasičnog do crvene paprike čak do humusa od cvekle.

Kuvari vole da budu kreativni, koristeći različite oblike testenine, najčešće špagete, fusile, pene, ali i kavateli i mafaldine postaju sve istaknutiji u jelima restoranskog kvaliteta. Mafaldine, testenina u obliku trake, savršena za hvatanje glatkih sosova sa svojim grubim ivicama. Cavateli i casarece su dva veoma popularna oblika testenine.

Veliki oblik raviola punjena žumancetom je hit u mnogim restoranima, a neki su po tom jelu postali i poznati, što često postaje viralno na društvenim mrežama.

Naša ljubav prema testenini širom sveta neće nestati, već će samo rasti, kako kuvari budu rasli sa novim inovacijama ukusa kako bismo im se vraćali po još.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *