Probaliste Picu Probajte Pinsu !

Pinsa je rezultat rimskog pekarskog iskustva i kreativnosti. Pinsa dolazi od latinske reči pinsere što znači gurati testo rukama. Pinsu opisuju kao testo ovalnog oblika sa divnom hrskavom korom spolja i neverovatno mekom i ukusnom iznutra.

Pinsa vodi svoje poreklo još od Rimskog carstva. Smatralo se tako ukusnim da su ga drevni sveštenici nudili bogovi

Za pinsu se veruje da je zdravija varijanta od pice. Pinsa je lako svarljiva zahvaljujući hladnoj fermentaciji dugoj 72 sata, koja razlaže skrob, 80-90 % hidrataciji i svim prirodnim sastojaka. Pinsa testo je zdravije od pica testa jer se pravi od sojinog, pirinčanog i pšeničnog brašna

 

Još jedna razlika između pice i pinse je sto je pinsa deblja i smatra se pretečom pice i što se nadeva posle pečenja. Nekadašnje jelo oživele su italijanske pinserije u SAD-u, a gastronomski poznavatelji su 2020. godine najavljivali da bi mogla postati veliki hit, što se po popularnosti ovog jela pokazalo kao tačno.

Pinsa Romana je zabeležila brzi rast (40%) u Italiji, tradicionalno veoma zahtevnoj zemlji za ukusnu i kvalitetnu hranu, dok je u ostatku sveta napredovala za 200 %.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *