Kako Italijani konzumiraju testenine

Kada pomislite na italijansku gastronomiju, prva stvar koja vam padne na pamet je verovatno testenina. Ali da li ste znali da testenina zapravo nije nastala u Italiji?

Pasta je italijanska reč za testeninu i odnosi se na pastu od testa koja je napravljena od jaja i brašna.

Pasta koja je došla na Siciliju od Arapa bila je slatka. Zvala se Itrija i bila je bliskoistočnog ukusa sa suvim grožđem i cimetom.

Pre nego sto su Arapi doneli svoju testeninu na Siciliju, veruje se da su Rimljani i Grci jeli testeninu koja je slična današnjoj lazanji.

Testenina je postala glavna hrana u Napulju. Srećom durum pšenica se fino prilagodila italijanskoj klimi, te je ovo je bio početak širenja te neverovatne hrane, koju tako dobro poznajemo, širom Italije.

Pre 17. veka, ono što znamo o testenini da su je jeli samo bogati, ali od 17. do 18. veka testenina je postala osnovna hrana u Napulju. Kada je testenina počela da se širi iz Napulja u ostatak Italije, Tomas Džeferson,  francuski ambasador iz Amerike je probao svoj prvi ”makaronaro” i bio oduševljen. Opčinjen testeninom poneo je istu u Ameriku i tako pokrenuo revoluciju testenine u svojoj domovini. Toliko je bio oduševljen testeninom da je izumeo mašine za pravljenje testenine u Americi.

Pre 19. veka paradajz se u Italiji smatrao satanskim i otrovnim jer je bio crvene boje. Iako je paradajz u Italiju donet 1548. godine, tek kasnije, kada je naučno dokazano da pospešuje varenje, Italijani počinju da spajaju paradajz i testenine.

Danas, paradajz je glavni sastojak mnogih italijanskih jela.

Čuveno jelo poznato širom sveta, testenina,  proizvodi se na međunarodnom nivou, ali nije svaka kvalitetna. Kažu, ako želite autentičnu pastu idite u Italiju. Možda ne morate u Italiju, ali morate da znate da italijanske fabrike suše testeninu mnogo duže (do 50 časova), što daje bolju testeninu. Dalje, daju testenini jedinstvene grebene, koristeći bakarne kalupe, tako da najbolje upijaju sos. Zbog toga se italijanska testnina mnogo brže kuva.

Prema studiji Food net-a, svaki Italijan konzumira preko 23 kg testnine godišnje. Dok Share The Pasta kaže da je studija pokazala da prosecan Amerikanac pojede 9 kg testenine svake godine.

Vidite li po statistici značaj testenine za Italijane?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *